ActiPatch för idrottare

Smärtlindring hjälper rehabilitering

Alla som idrottar drabbas förr eller senare av skador. Det gäller inte bara elitidrottare – även om man kör relativt lugnt och inte utmanar de fysiska gränserna kommer muskler, senor och leder att säga ifrån då och då.

Lyckligtvis handlar det oftast om skador av det mer beskedliga slaget. Det kan till exempel röra sig om en muskel som får en liten bristning, ett ledband som töjs ut eller ett knä som börjar molvärka. Men för att dessa skador inte ska utvecklas till något värre, krävs omsorg, vila samt rehabilitering.

Här kan smärtlindring med ActiPatch vara till stor hjälp! Produkten kan användas under rehabiliteringen av sträckningar, vrickningar och olika slags inflammationstillstånd i muskler, senor och leder. Med det batteri som följer med i en standardförpackning fås en jämn smärtlindring hela dygnet under 30 dagar – 720 timmar.

ryggont löpning
ryggont löpning

Antiinflammatorisk effekt

ActiPatch, som bygger på så kallad lågfrekvent elektromagnetisk pulsterapi, har både smärtlindrande och antiinflammatorisk effekt. Forskning har visat att denna teknik kan lugna de receptorer och nerver som förmedlar smärta. Då bryts den onda cirkel som är så vanlig vid överansträngning: smärta leder till spänning som leder till smärta som leder till spänning … Vidare kan den antiinflammatoriska effekten ha en gynnsam inverkan på läkningen, och förhindra utvecklingen av kroniska tillstånd.

Även vid mer drastiska skador, till exempel benbrott, har ActiPatch-tekniken använts med framgång för att dämpa smärta och inflammation. Och inte nog med det. Ett forskarteam i Chicago simulerade läkningen av frakturer genom att låta stamceller utvecklas till benceller. De kunde då visa att läkningsprocessen faktiskt stimuleras av ActiPatch-tekniken. Även vid rehabilitering efter operationer samt vid långvariga smärttillstånd kan ActiPatch vara till stor hjälp.

Effektivt vid träningsvärk

ActiPatch kan även användas för att lindra träningsvärk och påskynda återhämtningen efter tuffa pass. Det gäller inte minst den typ av besvär som gärna dyker upp på andra eller tredje dagen, så kallad delayed onset muscle soreness. En dansk studie visade att maratonlöpare kunde reducera obehaget efter ett genomfört lopp med ActiPatch. I jämförelse med en kontrollgrupp som inte använde ActiPatch kom de snabbare tillbaka till löpningen och upplevde mindre smärta vid squat-övningar (knäböj).

Tekniken har många fördelar jämfört med de metoder som används idag. Till skillnad från de läkemedel som brukar användas vid behandling av idrottsskador orsakar den inga biverkningar. Som bekant kan även receptfria läkemedel vara problematiska, till exempel kan ibuprofen skada magslemhinnan och paracetamol ge svåra leverskador vid överdosering. Vidare har man inte kunnat konstatera någon tillvänjnings- eller avmattningseffekt när det gäller ActiPatch. Den är därför lämplig för upprepade behandlingar eller långtidsbehandling.

Tips för dig som är idrottare och är nyfiken på ActiPatch

Behandlingsområde inuti slingan
ActiPatch ser ut ungefär som ett halsband där ”smycket” utgörs av den elektroniska enhet som avger ett pulserande elektromagnetiskt fält. Behandlingsområdet finns innanför den slinga som sitter fast på enheten, motsvarande en cirkel på 10–12 cm i diameter och ett vävnadsdjup på 5–6 cm.

Kan fästas på många sätt
ActiPatch kan fästas på flera olika sätt – välj det sätt som passar dig. Antingen använder du fästanordningen i förpackningen, eller så gör du en egen lösning med till exempel självhäftande gasbinda (som finns på apoteket). Enheten kan fästas på huden eller ovanpå kroppsnära kläder. Glöm inte sätta tillbaka skyddshöljet efter aktivering av- och på-knappen!

Tålamod är viktigt
Ge inte upp om du inte får omedelbar effekt. En del känner visserligen en viss förbättring redan efter 2-3 timmar, och flesta upplever störst skillnad runt det tredje dygnet – men när du inleder behandlingen är det viktigt att du använder produkten dygnet runt i minst två veckor för att avgöra om den fungerar. Du ska alltså i början ha den hela tiden utom när du duschar . Rör det sig om ett gammalt, långvarigt smärttillstånd kan det ta ännu längre tid att uppnå effekt. När du känner att ActiPatch gett effekt kan du prova dag- eller natt-behandling men minimum 8 tim per dag. Batteriet till en enhet räcker cirka 720 timmar.

äldre aktiv kvinna som håller i telefonen

Actipatch för golfare

En av de vanligaste orsakerna till skador inom golf är överbelastning av muskler och leder som följd av repetitiva rörelser. Skadorna är ofta muskulära och  uppkommer ofta i axlarna, handlederna, armbågarna och kanske främst i ländryggen.

Skadorna är ofta en konsekvens av din hållning, eller att du är otränad, vilket ökar risken för överbelastning. För att förebygga detta rekommenderar vi att du styrketränar 2-3 gånger i veckan. Fokusera främst på att träna dina rotator cuff-muskler, din bålstyrka samt din rygg, men helst ska du så klart träna hela kroppen. Om du vill veta mer om orsaker till ryggsmärta eller vill ha tips på övningar, klicka här. Försök även att i din vardag tänka på hållningen. Det går lång väg för att förebygga problem med ländryggen. 

 

Det här kan du göra för att motverka skador

 

  • Var noga med tekniken: Ländryggsskador inom golf uppkommer ofta i samband med att du är framåtböjd vid din swing. Detta gör att ländryggen ”snedbelastas”. Försök att istället vara mer bakåtböjd för att motverka detta.
  • Svinga inte för hårt: Den största orsaken till ”golfarmbåge”, eller epikondylit som det heter, är överbelastning. Försök att motverka detta genom att inte svinga hårdare än vad dina muskler klarar av, samt att långsamt försöka bygga upp musklerna i armbågen genom styrketräning.
  • Värm upp!: Precis som med all annan träning så är det viktigt att värma upp innan. Fokusera på ryggen, armbågarna och axlarna för att minimera skaderisken.
  • Lyssna på kroppen: Även om det är bra att träna regelbundet, gärna flera gånger i veckan, så ska du inte träna när du är skadad. Vila istället upp dig och kör igen när du är 100% återställd.

 

Det Actipatch gör är att genom elektriska impulser hjälper din kropp att återhämta sig snabbare. Tack vare sin smidiga och lätta design kan du ha med dig den överallt, till och med ute på golfbanan!