Muskelvärk: 

Det finns många olika sorters muskelvärk. De flesta är helt ofarliga och orsakas av någon form av överbelastning, som till exempel träningsvärk.

Man med muskelvärk i ryggen

Vad kan orsaka muskelvärk?: 

När musklerna utmanats mer än de är vana vid så behöver de återhämta och reparera sig, vilket kan orsaka smärta. Det är detta som kallas för ”träningsvärk”. Det är helt ofarligt och behöver inte behandlas.

Några andra orsaker till muskelvärk är:

  • FibromyalgiFibromyalgi innebär att det system som reglerar i smärta i kroppen blivit extra känsligt. Den exakta anledningen till varför detta händer är än inte känd, men det tros ha med hormonell obalans och/eller förändringar i muskelvävnaden att göra.
  • Muskelreumatism-Vad som orsakar muskelreumatism är läkare inte helt säkra på. Den mest trovärdiga orsaken är att det beror på en reaktion i immunsystemet. Troligtvis är det inte genetiskt, men gener ens kan möjligtvis påverka risken att drabbas av muskelreumatism.

Även sjukdomar som influensa kan orsaka muskelvärk som ett av sina symptom.

Hur kan du lindra muskelvärk?: 

Om det handlar om träningsvärk så är det bästa du kan göra antingen att träna lätt, eller att vila. Värken går över av sig själv vanligtvis efter 1-2 dagar. Gäller det fibromyalgi är det bra att röra på dig och sova bra. Gäller det muskelreumatism så gäller det ovannämnda samt fysioterapi. Smärtlindrande, receptfria läkemedel går att använda i kortare perioder. Om du inte vill ta smärtlindrande medicin så hjälper även Actipatch med att lindra smärtan.

Går det att förebygga muskelvärk?: 

Det är väldigt svårt att slippa träningsvärk om du gillar träning och motion, då träningsvärk är en del av musklernas läkningsprocess. Om smärtan kommer från fibromyalgi så är läkarna inte säkra på om det går att förebygga, men de menar att man ska vara noga med sin ergonomi och arbetsteknik om du har ett stillasittande arbete.