Actipatch mot Frusen Skuldra

Vad är Frusen Skuldra? 

Frusen skuldra, även kallad frusen axel, är ett tillstånd som associeras med smärta eller stelhet i axeln. Vanligtvis börjar symptomen med en lätt smärta i axeln, som kan vara i flera månader innan axeln stelnar. Det kan ta upp till två eller tre år innan smärtan är borta. Smärtgraden varierar, men för många gör det så pass ont att det påverkar deras livskvalitet och försvårar vardagen. 

Vad är orsaken? 

Orsaken är i de flesta fallen inte känd. Det kan uppstå vid operationer eller skador i axeln. Risken ökar markant om du bland annat lider av diabetes. Det är även mer vanligt förekommande bland kvinnor och äldre, och påverkar ungefär 4% av befolkningen någon gång i livet.  

Hur behandlar man Frusen Skuldra? 

Det finns inget botemedel mot frusen skuldra, men smärtan går att lindra. Du kan använda receptfria läkemedel som till exempel paracetamol eller ibuprofen. Om det inte hjälper kan du behöva ännu starkare smärtstillande mot svullnaden. Det viktigaste är dock att få tillbaka din rörlighet genom lätt träning, antingen hemma eller med en fysioterapeut. Så se till att träna så gott det går i kombination med smärtlindring för bästa resultat. 

Actipatch® mot Frusen Skuldra.

Om du inte vill ta medicin mot smärtan kan du istället använda Actipatch®. ActiPatch® är en medicinteknisk enhet som genom en teknik kallad “Pulsed Shortwave Therapy” (PSWT)  lindrar kronisk eller akut smärta samt inflammationstillstånd. 

SIRVA (Shoulder injury related to vaccine administration)

Det har gjorts studier på att vaccin kan leda till frusen skuldra-liknande symptom. Vanligtvis beror det på att vaccinet injiceras för högt upp i armen, vilket kan leda till inflammationer. Vaccin som kan leda till SIRVA om de injiceras felaktigt är bland annat vaccin mot influensa och hepatit A & B. Det är ännu oklart om COVID-19-vaccinet kan orsaka SIRVA, men det är mycket möjligt.